SON GELİŞMELER - 1 -

İkinci el araç alım satımına vergi yolda

 

Hazırlanan yasa taslağına göre, ikinci el araçların satışından binde 5 oranında vergi alınacak. Satış miktarı da aracın en az kasko değeri kadar olacak.

Hazırlanan taslakta “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 20'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, tescil edilmiş araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden binde 5” ifadelerine yer verildi.

 

Kurum kazançlarına geçici stopaj geliyor

Geçici madde 92’yle yapılacak düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı şirketlerde oluşan kâr paylarına geçici stopaj getiriyor.

Buna göre kâr elde eden şirketlerden, 2020 ve 2021 hesap dönemlerine ait kazançları için yüzde 10, 2022 hesap dönemine ait kazançları içinse yüzde 5 oranında tevkifat yapılacak.

Sadece kazanç değil, şirketlerin kanunen kabul edilmeyen giderleri (KKEG) de stopaja tabi tutulacak. İlginç olan ise hiç kazancı olmayan sadece kanunen kabul edilmeyen giderleri olan şirketler de stopaja tabi olacak.

 

YÜK TAŞIMACILIĞI HİZMETİNDE KDV TEVKİFATI UYGULAMASI

1- Tevkifat Uygulamasının Kapsamı Ve Başlama Zamanı Nedir?

 

  • Yük taşımacılığında tevkifat uygulaması; sadece kara yolu ile yapılan nakliye hizmetlerde uygulanacaktır. 

  • Yük taşımacılığında 2/10 oranında tevkifat uygulaması; 01.03.2021 tarihinden itibaren yapılacak taşıma hizmetlerde uygulanacaktır. 

  • Yük taşıma hizmetinin; tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifika (E-G-K-L-N-P-R Yetki Belgeleri) alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli (kiralık) taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel olmayacaktır. 

  • Şubat ayı sonunda yapılan bir yük taşımacılığı hizmetine ait fatura 7 günlük süre içinde kalmak kaydıyla Mart başında düzenlenmiş olsa bile (taşıma hizmetinin Şubat ayı içinde yapıldığının tevsik edilebilmesi halinde) tevkifat uygulanmayacaktır. 

  • Ancak taşıma hizmeti Şubat ayı sonunda başlayıp, Mart ayı başındaki bir tarihte sona eriyor ise, faturada tevkifat uygulanacaktır. 

  • Söz konusu hizmete ait fatura veya benzeri belge izleyen ay içinde düzenlense dahi sorumlu sıfatıyla beyan, işlemin vuku bulduğu dönemin beyan süresi içinde yapılacaktır. 

  • İşlem bedelinin ödenmemesi, işleme ait faturanın süresinde düzenlenmemesi, alıcıya geç gelmesi veya hiç gelmemesi tevkifatın yapılıp yukarıda belirtilen süre içinde sorumlu tarafından beyan edilmesine engel olmayacaktır. 

  • Kısmi tevkifat uygulamasında satıcının (nakliyeci) mükellef sıfatıyla 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edeceği kısım da aynı dönemde beyan edilecektir.

 
2- Yük Taşımacılığında Tevkifat Yapmak Zorunda Olanlar Kimlerdir?

 

  • Belirlenmiş alıcılar ile KDV mükellefleri tevkifat yapmak zorundadırlar. 

  • Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar. 

  • Taşımacılık hizmetini yüklenen firmanın bu işi bizzat kendisi yapmayıp, bir başka firmaya devretmesi ya da yaptırılması durumunda, taşımacılık hizmetini alan ya da organize eden tarafından tevkifat yapılmayacak, ancak işi yüklenen veya organize eden firmanın işi fiilen yaptırdığı alt firmaya ödeme yapması sırasında 2/10 tevkifat yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

 

Kredi kullandırım ücreti sınırı artırıldı

Ticari müşterilerin kredi kullandırım ücreti sınırı kredinin yüzde 1'inden yüzde 1.1'ine çıkarıldı.

Öte yandan kullandırılan kredilerde ticari müşterinin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunması halinde banka bu talebi kabul etmek zorunda olacak.

Tebliğle, kredilerde erken ödemeye ilişkin ücretlerde de artışa gidildi. Buna göre, müşteri tarafından bankaya erken ödenen tutarın, kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1 olarak uygulanan alınacak ücret sınırı yüzde 2’ye çıkarıldı. Erken ödemede kalan vadesi 24 aşan kredilerde ise yüzde 2 olarak uygulanan ücret sınırı; “yüzde 2’nin üzerine kalan vadenin 24 ayı aşan kısmındaki her bir yıl için yüzde 1 eklenerek uygulanması” şeklinde yeniden düzenlendi.

Düzenlemede 1 Mart 2021 tarihinden itibaren kullandırılan kredilerde ticari müşterinin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunması halinde “banka bu talebi kabul etmek zorundadır” ifadesi de yer aldı.

Düzenlemeye göre, söz konusu hesaplamada kalan vadenin 24 aşan kısmındaki süreler yıla tamamlanacak. Döviz cinsi veya dövize endeksli kredilerde ise TL krediler için uygulanacak azami ücretin bir puan artırımlı hali uygulanabilecek